Welkom bij De Sjatties uit Bree.

 

Biografie

Het verhaal van het ontstaan van de Sjatties begint in 2006.
Toen in dat jaar Babeliowsky Danny de gelegenheid kreeg om Stadsprins in Bree te worden, werd het fundament reeds gelegd voor het ontstaan van zanggroep "De Sjatties". Reeds van jongs af aan begon hij met muziek; trompet en slagwerk was van in het begin zijn grote passie. Hij volgde lessen aan de plaatselijke muziekschool,vervolgens les bij de toen alom bekende trompettisten Hubert Grossard en Georges Moreau. Hij heeft zowat alle watertjes doorzwommen van harmonie tot blaaskapel, van orkest tot countryband, enz…
Toen in 1996 zijn oudste dochter Ellen, jeugdprinses in Bree werd, sloeg de carnavalmicrobe al snel op hem over.
Het kon dan ook niet anders, dan dat het jaar nadien zijn eerste carnavalsschlager een feit werd. Het nummer "ich k-i-jk zuu gère noa VT-4", was bij het Carnavallisima-festival meteen een schot in de roos. Een persprijs, publieksprijs en een 2 de plaats waren de kers op de taart.
Er volgden de jaren nadien nog vele mooie carnavalschlagers die meedongen voor een prijs op dit alom bekende Limburgs liedjesfestival.
We nemen terug het jaar 2006; Danny's prinsenjaar.
Stadsprins zijnde kon het niet anders dan dat hij zou uitpakken met een eigen prinsenlied.
De pen werd ter hand genomen en het nummer "maak toch geine ambras", werd korte tijd daarna in de studio opgenomen samen met één van zijn drie dochters, Karen.
Het nummer sloeg aan en de muziekmicrobe werd alweer wakker gemaakt.
Tijdens dat befaamd prinsenjaar leerde hij Raadslid Leo Jaeken kennen.
Leo maakte op dat moment reeds een 20-tal jaren deel uit van de "Kwaartsjeslummels". Net als Danny had Leo een grote liefde voor muziek en zang, hetgeen duidelijk naar voren kwam tijdens de vele carnavalsactiviteiten gedurende dat Prinsenjaar. Samen met Sonja, (Danny's echtgenote), werd er gezongen tot in de vroege ochtenduurtjes.
Leo Jaeken was trouwens ook niet aan zijn proefstuk toe. Zelf nam hij in het verleden verschillende carnavalschlagers op, in die tijd nog op 45-toeren vinyl, met titels zoals "suzemiezemuzeke" en "Wèè hèèt dich det kusse toch geliêrd". Gezien het succes van Danny's prinsenlied werd besloten om voor het daarop volgende carnavalsjaar een vervolg te breien aan het verhaal. Prompt werd besloten om een nieuwe schlager op te nemen met dit drietal,aangevuld met Danny's dochter; Karen. Dat nummer ,"Pak mich ins vast" werd overal uit volle borst meegezongen en bracht spontaan telkens de polonaise op gang.
Het viertal had de zangmicrobe stevig vast en een nieuwe zanggroep werd geboren: De Sjatties.
Eind 2014 werden De Sjatties versterkt met nog 2 nieuwe leden, de tweelingzus van Karen, Sanne en vriend Chris Jaeken.
Sinds het ontstaan van de groep worden er jaarlijks nieuwe nummers geschreven en opgenomen, hetgeen zich uiteindelijk vertaald in een prachtig gevarieerd repertoire van ambiancenummers. Carnavalszittingen, schlagerfestivals, fruhshoppens, oktoberfesten en andere feestjes zijn voor hun de place to be. Een optreden is voor hen pas geslaagd wanneer het publiek spontaan een polonaise opstart en "echt" genoten heeft van hun warme, sfeermakende nummers.
Sonja en Danny, Karen, Sanne en Chris en Leo hopen u zeker eens te verrassen met één van hun optredens.

De Sjatties